Χρύσα Καπαρτζιάνη

Χρύσα Καπαρτζιάνη

Χρυσούλα Καπαρτζιάνη

Η Χρυσούλα Καπαρτζιάνη  διαθέτει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία ως δικηγόρος, (αστικό δίκαιο, αδικοπραξίες, ιατρική ευθύνη, υγειονομική νομοθεσία, ασφάλεια εδώδιμων προϊόντων, νομοθεσία χημικών ουσιών,  υποθέσεις περιβαλλοντικού δικαίου, κ.α).  Είναι,  Διδάκτωρ στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον  τομέα της  Κοινωνιολογίας του Δικαίου. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει ως πρόβλημα της Κοινωνιολογίας του Δικαίου» διερευνά την πρόσληψη της ανωτέρω αρχής, το νομικό πολιτισμό και ζητήματα, δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και δικαιοσύνης (ανάλυση κειμένου, ποσοτική έρευνα, κλπ.). Αποφοίτησε με Άριστα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία». Κατά τη διάρκεια του  μεταπτυχιακού προγράμματος διδάχτηκε βασικές αρχές παθολογίας, εμβρυολογίας, βιοχημείας, κλπ και υπήρξε βοηθητικό προσωπικό στο εργαστήριο παθολογοανατομίας της Ιατρικής Σχολής  Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία  είχε τίτλο «Η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης στην έκθεση των παιδιών στο «ηλεκτρονικό νέφος».

Σήμερα συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα του  Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια του  ερευνητικού έργου: «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί: Κανονιστικές και Κοινωνικοοικονομικές Παράμετροι» και ΚΕ 502 που χρηματοδοτείται  από το ΕΛΙΔΕΚ με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,  κ. Γιώργο Μπάλια.(www.gmosocialimpact.eu).  Συμμετέχει στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Τhe Fabric of my life 2019-2021» καθώς και στο  διεπιστημονικό  ευρωπαϊκό  ερευνητικό δίκτυο COST,  (Open Call Collection OC-2019-1 Proposal Reference OC-2019-1-24070 CA19131) στην πρόταση με τίτλο : «Europe Through Textiles: Network for an integrated and interdisciplinary Humanities». Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (Κοινωνία της Πληροφορίας- ΚΑ. 70/3/7505 Ψηφιοποίηση και Προβολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ασκεί συνεπικουρία των μελών ΔΕΠ στην Κοινωνιολογία του Δικαίου μέσω τακτικών Εισηγήσεων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής Σχολής « Κοινωνιολογία του Δικαίου, Επιστήμη & Τεχνολογία) με πιο πρόσφατες τις Εισηγήσεις τον, Ιανουάριο 2019 και Νοέμβριο 2019. Συμμετέχει  από το 2019 στη διδασκαλία του μαθήματος Μεθοδολογία της έρευνας και Αρχές βιοηθικής στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής «Εμβρυομητρική Ιατρική».

Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως  στο  τεύχος “7/2016 Glocalism, journal of culture, politics and innovation, issue 2016, 2, ISSN 2283-7949”, στο περιοδικό Clothing Cultures, v.3 n. 1DOI:  https://doi.org/10.1386/cc.3.1.55_1,  2016, κ.α. Έχει συμμετάσχει στον  Αναμνηστικό Τόμο Αθ. Παπαχρίστου, εκδ. Σάκκουλα 2019  με άρθρο με τίτλο «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις στην Υγεία και Σύγχρονο Δίκαιο», στο συλλογικό συγγραφικό έργο «Ιατρική Δεοντολογία (Κατ’ αρθρον Ανάλυση του Νόμου 3418/2005, εκδ Σάκκουλας, 2013». Έχει, επίσης συμμετάσχει στο συλλογικό συγγραφικό έργο «Αφηγήσεις της Κρίσης. Μύθοι και πραγματικότητες της σύγχρονης κοινωνίας, εκδόσεις Παπαζήσης Ιούνιος 2017». Είναι υπό έκδοση  συνεισφορά της με τίτλο  «Τhe garment that unifies and differentiates. Anthropogeographical approaches and regulatory settings» που θα δημοσιευθεί στη σειρά βιβλίων Fashion & the Law στις εκδόσεις Routledge.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες, όπως στο 6ο διεθνές Συνέδριο Θεσσαλονίκης (2014) για το «Δίκαιο της Πληροφορίας και την Ηθική», με τίτλο εισήγησης «Πώς οι κρατικές  πολιτικές για την Υγεία αναδιαμορφώνουν το Κράτος Πρόνοιας στην Ελλάδα», στην Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής(2013) για τα ιατρικά σφάλματα, στο διεθνές συνέδριο του ΙCOM στο Λονδίνο το έτος 2016,στο διεθνές συνέδριο της ΑVMA (Action against Medical Accidents) που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Leeds,  κλπ.

Συμμετείχε, ακόμη, ως εισηγήτρια σε κύκλο  εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργάνωνε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μαθητές Γυμνασίου και πολίτες, με τίτλο «Πολίτες, η Κοινωνία περιβαλλοντικών κινδύνων και η αρχή της προφύλαξης. Ως εισηγήτρια, μέλος της ερευνητικής επιστημονική ομάδας dress & the law (http://www.dressandthelaw.gr/)  (17 Φεβρουαρίου 2020) στο Λονδίνο, συμμετείχε σε Ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού στο Λονδίνο με τίτλο «Unveiling the Law: regulating the dress of the other». Το 2017 συμμετείχε  σε workshops που διοργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Ενδυματολογίας, ενώ συμμετείχε και στην εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Τhe Fabric of my life»,τον Ιανουάριο 2019.  

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο